Nederland is een fantastisch land, maar het weer laat vaak te wensen over. Vele Nederlanders overwegen dan ook om ons koude kikkerlandje te verruilen voor een zonnige bestemming zoals bijvoorbeeld Spanje, Italië of Portugal. Toch is dit niet een keuze die over een nacht ijs gaat. Zo moet er best wel wat geregeld worden voor je de verhuizing daadwerkelijk kunt doorvoeren. Wat er allemaal geregeld moet worden, behandelen we in de checklist van dit artikel. 

Papieren in orde maken

Voordat je vertrekt moet je eerst een hele hoop papierwerk in orde maken. Zo verschilt het een beetje per land waar en hoe je de benodigde papieren moet regelen. Wat vaststaat is dat je bij een definitieve verhuizing ook het nodige in Nederland moet regelen. Zo moet je een paspoort aanvragen, want een Nederlands identiteitsbewijs is natuurlijk niet geldig voor een permanent verblijf. Daarnaast moet je jezelf ook uitschrijven bij je huidige (Nederlandse) gemeente en jezelf inschrijven bij je nieuwe gemeente in het buitenland. Uitschrijven in Nederland doe je normaliter zo’n week voor vertrek. 

De taal leren

Als je naar een niet toeristische plek gaat verhuizen in het buitenland, is het handig om jezelf de nationale taal eigen te maken. In vele landen is het namelijk niet zo vanzelfsprekend dat de lokale bevolking goed Engels spreekt. Doe je dit niet, dan zul je over het algemeen niet bepaald vrienden maken met de lokale bevolking. 

Werk vinden 

Wanneer je ervoor kiest om permanent in het buitenland te gaan wonen moet je natuurlijk ook een inkomen hebben om jezelf te kunnen blijven voorzien. Hier kun je het beste voor naar plaatselijke vacaturewebsites kijken. Veel van deze websites zijn in de nationale taal, dus zorg er wel voor dat je hierop voorbereid bent. Je kan er daarnaast ook voor kiezen om te gaan ondernemen. In dat geval is het belangrijk dat je jezelf enigszins verdiept in de belastingwetten van het betreffende land. 

Verhuisbedrijf inschakelen

Een verhuizing naar het buitenland is best nog wel een klusje. Zeker als je de nodige spullen meeneemt kan het handig zijn om een gespecialiseerd verhuisbedrijf in te schakelen. Een gespecialiseerd verhuisbedrijf heeft dit namelijk ervaring in internationale verhuizingen. Hierdoor kunnen ze de nodige vragen bij je wegnemen en hierdoor de stressfactor van je verhuizing beperkten. Het is natuurlijk wel zo fijn als je met een gerust gevoel aankomt in je nieuwe woonplaats.