Veilig reizen is belangrijker dan ooit. Er zijn namelijk veel nieuwe risico’s door het coronavirus. Zo heb je het risico om ziek te worden, maar ook is in veel landen armoede onstaan door de epedemie. Wij vertellen je welke landen je wijs op reis kunt. Zodat je kan genieten van een mooie vakantie zonder je zorgen te maken over je veiligheid.

Kiezen voor een veilig land

Toerisme genereert inkomsten voor ontwikkelingslanden en biedt werkgelegenheid aan een aanzienlijk aantal mensen, met name in ontwikkelde landen. De groei van het toerisme en het reizen in de ontwikkelde landen heeft bijgedragen tot een hogere levensstandaard en heeft de bevolking van deze landen nieuwe economische kansen geboden. Er is echter ook gewezen op een aantal nadelen van reizen, waaronder de potentiële gevaren, de moeilijkheid om reizen te plannen en te organiseren, de kosten van vervoer, het risico van besmetting tijdens een reis in het buitenland en de mogelijkheid om persoonlijke bezittingen te verliezen tijdens het reizen.

De risico’s van reizen variëren naar gelang van zowel het doel als de plaats van de reis. In de Verenigde Staten is reizen tussen staatsgrenzen meestal geen probleem. De meeste luchtvaartmaatschappijen op schiphol bieden bijvoorbeeld non-stop vluchten aan tussen de vijftig Verenigde Staten en Canada, alsook een aansluitende vlucht van Houston naar Boston. Er zijn zeer weinig gevallen waarin een passagier fysieke distantie moet toepassen.

Internationaal reizen

Wanneer men internationaal reist, zijn er een aantal mogelijke gevaren waarmee rekening moet worden gehouden, afhankelijk van het soort reis en waarheen de reiziger reist. De wereldkaart is gewoonlijk de meest nauwkeurige referentie om de uiteindelijke bestemming van een internationale reis te identificeren en te bepalen. De wereldkaart is verdeeld in zeven zones, van het noorden via Centraal-Europa tot Oost-Azië en het zuiden tot Centraal-Afrika. Reizigers die naar het noorden reizen, moeten zich zorgen maken over de landen België, Denemarken, IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Duitsland, Liechtenstein, Oostenrijk, Zwitserland, Polen en Roemenië. Oost-Europese landen zoals Polen, Oekraïne, en de Tsjechische Republiek zouden wat achter kunnen lopen op het Oostblok van Europa, terwijl Centraal-Europese landen zoals Slowakije, Hongarije, en Roemenië veel verder achter zouden kunnen lopen.

Reizen in Amerika met een visum

Reizen tussen staten vereist verschillende soorten identificatie voor vreemdelingen. Afhankelijk van de herkomst van de reis en de reisroute kan een paspoort vereist zijn. Wie naar de Verenigde Staten of andere lidstaten van de West-Europese Unie reist, heeft meestal een geldig visum nodig om legaal het land binnen te komen en er te verblijven. Wie naar andere landen reist, kan een immigrantenvisum nodig hebben, dat verschilt van een paspoort. In de meeste gevallen moeten reizigers naar de Verenigde Staten ook door een veiligheidscontrole en worden gescreend op besmettelijke ziekten en andere gezondheidskwesties.

Een van de belangrijkste zorgen van veel toeristen die naar het buitenland reizen, is fysieke afstand. Er zijn twee soorten fysieke distantie: onvrijwillig en vrijwillig. Wanneer een reiziger naar een ander land reist, heeft hij bepaalde voordelen omdat hij zijn huidige woonplaats als internationale reisbestemming kan gebruiken, terwijl een onderdaan niet hetzelfde voordeel heeft. Als iemand bijvoorbeeld in een ander land woont, maar zijn of haar huidige land wil bezoeken, moet hij of zij ervoor kiezen om daar te gaan wonen of een andere locatie te gebruiken om te reizen. Wanneer iemand internationaal reist, heeft hij of zij beide mogelijkheden, afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden.

Voorkom dat je ziek wordt

Ziekten van de luchtwegen en besmettelijke ziekten vormen een bijzonder probleem wanneer men naar het buitenland reist. In de meeste gevallen wordt iemand die aan deze ziekten lijdt de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd, en in sommige gevallen wordt hem de toegang helemaal geweigerd. Sommige besmettelijke ziekten, zoals hepatitis A en HIV, vormen geen gevaar voor mensen die slechts lichte symptomen hebben, terwijl andere een ernstige bedreiging vormen. Internationaal reizen vormt een reëel risico voor mensen die lijden aan een lichamelijke aandoening die reizen onveilig maakt.

Personen die ziek worden en in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, zal waarschijnlijk de toegang tot de Verenigde Staten worden geweigerd. De weigering van toegang hangt vaak af van de redenen van de ziekte. Sommige medische aandoeningen van buitenlanders, zoals HIV/AIDS, vereisen onmiddellijke behandeling en mogelijke quarantaine voor de besmette persoon. Als de reis van een vreemdeling een vlucht naar een ander land omvat, kan hem ook de toegang worden geweigerd als hij voor zijn vertrek ziek blijkt te zijn. Personen in deze situatie kunnen contact opnemen met de consulaire of immigratiedienst van het land waar zij naartoe reizen om advies in te winnen over hun status. Indien er geen advies beschikbaar is, dienen zij contact op te nemen met het Amerikaanse Rode Kruis en om hulp te vragen.

Laat je vaccineren

Wie van plan is naar landen te reizen waar besmettelijke ziekten endemisch zijn, moet zich zo snel mogelijk laten vaccineren. Dit is om de verspreiding van besmettelijke ziekten tijdens de reis te voorkomen. Personen die naar deze landen reizen, moeten zich voor vertrek laten testen. Als de uitslag niet positief is, moeten zij teruggaan naar de dokter om zich te laten testen op malaria of tyfus. Deze ziekten kunnen ernstige risico’s inhouden voor degenen die op reis zijn, dus het is belangrijk om up-to-date te zijn met routinevaccinaties.