Er bestaat in Friesland een lozingsverbod van vuil water om de Friese meren schoon te houden. Het toiletwater dient aan boord te worden opgeslagen en afgeleverd te worden bij de vuilwaterinnamestations.

Op 1 januari 2009 is dit lozingsverbod ingegaan. Er werd begonnen met de campagne ‘Toiletwater vang het op’. Dit gebeurde in breed verband, zo werkte de provincie samen met de Friese Milieu Federatie, het Watersportverbond en diverse andere partijen om de boodschap uit te dragen.

Varen doe je Samen

Voor watersporters, maar ook voor beroepsvaarders, is in 2007 hebben samenwerkende organisaties de convenant ’Varen doe je Samen!’ gesloten. Er is een website opgericht met dezelfde naam, met de bedoeling om het publiek in te lichten over allerhande zaken op het gebied van de watersport.

Op deze website zijn zeer bruikbare tips te vinden voor de watersporter. Zo blijkt dat het lozen van vuil water niet de enige vorm van waterverontreiniging is. Dit kan ook gebeuren door schadelijke onderwaterverf die is gebruikt om de aangroei van algen en schaaldieren tegen te gaan. Het aanbrengen van een beschermlaag wordt antifouling genoemd.

Antifouling

Dit gebeurt in de eerste plaats om snelheidsverlies en hoger brandstofverbruik te voorkomen. Daarnaast is het bedoeld om corrosie tegen te gaan. Meestal wordt een verf met koper gebruikt, wat echter schadelijk is voor het milieu. Er is een verschil tussen beroepsvaart, waarbij zware metalen en chemische bestrijdingsmiddelen in de verf zijn toegestaan, en de pleziervaart, waar dat gebruik illegaal is.

Vooral in zoet water zijn er voldoende milieuvriendelijke alternatieven, bijvoorbeeld een non-stick of een foul-release coating. Dit is uitermate geschikt om zelf schoon te borstelen of te spuiten. De website geeft hier voorlichting over.

Het Wetterskip Fryslân voert dan ook regelmatig controles uit om na te gaan of er illegale onderwaterverf is aangebracht. Wanneer je als watersporter betrapt wordt dan riskeer je een boete van € 2.500 en bovendien moet je de verf verwijderen.

Botenverhuur in Friesland

In Friesland wordt er alles aan gedaan om de watersporter te plezieren en het water schoon te houden. Voor wie van plan is om een boot te huren in Friesland doet er goed aan om de tips op de website door te nemen.

De jachtverhuur in Friesland zal je ook goed begeleiden bij het doornemen van de verschillende regels die op het water bestaan. Het hebben van een vaarbewijs is niet nodig en een vaarcursus is ook niet verplicht.

Het kennen van de vaarregels is echter wel verplicht. Het is geen hogere wiskunde en het staat allemaal keurig op de website. Je kunt het ook uitprinten zodat je in volle vaart nog even na kunt gaan wat ook al weer stuurboord op stuurboord passeren is.