De camperverzekering is niet zomaar een autoverzekering. Natuurlijk geldt voor een camper dat ze in de basis moet worden verzekerd als een gemotoriseerd voertuig. Toch is dit niet het enige aspect waar je rekening mee moet houden. In principe geldt voor een camper namelijk dat het een soort van mobiele woonst betreft waar je meer dan waarschijnlijk ook mee op vakantie zal gaan. Voor heel wat mensen die eigenaar worden van een camper geldt dat ze deze eigenlijk gewoon verzekeren zoals ze doen met hun standaard auto. Dat is natuurlijk een mogelijkheid, maar eigenlijk helemaal niet interessant, integendeel. Veel interessanter is het dan ook om even te bekijken wat de verschillende opties zijn waar je bij een camper verzekeren allemaal over beschikt. Door rekening te houden met de informatie op deze pagina ben je in ieder geval aardig op weg.

De camperverzekering in de basis

De informatie in de inleiding van deze pagina heeft reeds duidelijk aangegeven dat een camper in eerste instantie wordt verzekerd zoals je ook een ander voertuig zou verzekeren. Dit betekent dat je in eerste instantie een keuze moet maken tussen de volgende mogelijkheden:

  1. Een WA-verzekering voor je camper;
  2. Een beperkt cascoverzekering voor je camper;
  3. Een volledige cascoverzekering voor je camper;

Net zoals ook geldt voor andere gemotoriseerde voertuigen geldt ook bij de camper verzekeren dat ze minstens moet worden verzekerd door middel van een WA-verzekering. Dit betekent dat je tijdens het rijden met de camper altijd bent verzekerd tegen schade die je veroorzaakt aan derden. Van belang om rekening mee te houden is wel dat je op deze manier op geen enkele mogelijke wijze bent verzekerd tegen schade die aan je eigen camper wordt aangebracht. Wil je dat wel? Dan zal je daarvoor moeten kijken in de richting van meer uitgebreide camperverzekeringen.

Wanneer is de WA camperverzekering niet voldoende?

Standaard is het zo dat heel wat mensen er, in het bijzonder wanneer ze over een wat oudere camper beschikken, voor kiezen om een WA camperverzekering af te sluiten. Toch spreekt het voor zich dat dit type van verzekering lang niet voor iedereen de beste keuze is. Wanneer niet? Bijvoorbeeld wanneer je ervoor hebt gekozen om een camper te kopen welke over een merkelijk hoger prijskaartje beschikt. Heel wat mensen maken de keuze om slechts één keer in hun leven een camper te kopen waardoor ze gelijk kiezen voor een echt prachtig exemplaar. Het spreekt voor zich dat je deze dan wellicht een stuk beter zal willen laten verzekeren.

Het optimaler verzekeren van een camper kan gebeuren door het afsluiten van een beperkt casco of een volledige cascoverzekering. In het laatste geval is er ook wel sprake van een zogenaamde allrisk. Voor deze camperverzekeringen geldt dat de premie die je ervoor moet betalen natuurlijk een flink stuk hoger is gelegen. Daar tegenover staat echter dat je wel echt veel beter bent verzekerd. Nogmaals, het soort verzekering voor je camper waar jij uiteindelijk voor zal kiezen zal steeds afhankelijk zijn van meerdere factoren. Niet alleen de aankoopprijs van de camper, maar ook zeker het aantal kilometers die je ermee gaat afleggen spelen een zeer belangrijke rol.

Wat wanneer je met je camper naar het buitenland trekt?

Voor het merendeel van de mensen die een camper kopen geldt natuurlijk dat ze er in de praktijk niet alleen maar in eigen land mee zullen rondrijden. Sterker nog, het merendeel van de mensen gaat over tot het kopen van een camper omdat ze specifiek van plan zijn om er op vakantie mee te gaan.

Wanneer dat ook jouw idee is loont het echter altijd de moeite om even grondig stil te blijven staan bij de eventuele extra polisvoorwaarden waar je hiervoor over moet beschikken. Dat zijn er namelijk nogal wat. Je moet op dit vlak in de praktijk dan ook sowieso rekening houden met:

  1. Het aantal dagen dat je achtereenvolgens in het buitenland mag verblijven;
  2. De landen waarin de dekkingen van je camperverzekering al dan niet actief zijn;
  3. Hoe de hulpverlening is geregeld in het buitenland;

Voordat je met je camper op reis gaat naar het buitenland is het zeker van belang om de bovenstaande punten even grondig te controleren. Dit gezegd hebbende mag je echter ook de andere belangrijke voorwaarden van je camperverzekering niet over het hoofd zien. Bekijk bijvoorbeeld ook altijd even grondig hoe de vergoeding is geregeld bij totaal verlies van het voertuig. Heb je dan namelijk recht op de nieuwwaarde, aanschafwaarde of dagwaarde? De manier waarop deze vergoeding wordt berekend kan in de praktijk een echt significant verschil betekenen. Het wordt dan ook zeker aangeraden om hier goed rekening mee te houden.

Diks | Online verzekeren.

Is de inboedel van je camper automatisch verzekerd of niet?

Ook dit volgende aandachtspunt is er één die in de praktijk niet zelden over het hoofd wordt gezien. Voor menig aantal mensen geldt dat ze zich de vraag stellen of de inboedel van hun camper automatisch is verzekerd onder de standaard inboedelverzekering van hun woning of niet. Dat is niet het geval. Je moet er rekening mee houden dat een standaard inboedelverzekering enkel en alleen die inboedel indekt die zich daadwerkelijk in je huis bevindt. Met ander woorden, van zodra de inboedel het huis verlaat is deze niet langer verzekerd. Er gelden hiervoor wel uitzonderingen. Zo zijn er verschillende extra polissen af te sluiten die bijvoorbeeld toestellen zoals je smartphone en tablet wel degelijk dekken wanneer ze de woning hebben verlaten, maar dat even terzijde.

Zou je dus graag willen hebben dat de inboedel die in je camper steekt ook wordt verzekerd? Dan zal je daarvoor een aparte inboedelverzekering moeten afsluiten. Het spreekt voor zich dat deze extra polis ook bepaalde extra kosten met zich mee zal brengen. Echter, wanneer je er regelmatig voor kiest om er met de camper op uit te trekken zal je kunnen vaststellen dat dit geen overbodige luxe is. Bovendien verzamel je sneller een significante inboedel dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Wil je dus met andere woorden dat de inboedel in jouw camper ook deftig is verzekerd tegen mogelijke schade? Dan kan het afsluiten van een extra inboedelverzekering een must zijn.