waddeneilanden-schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het meest oostelijke van de vijf bewoonde Waddeneilanden van Nederland en behoort tot de provincie Friesland. Het is een prachtig eiland om te gaan fietsen. Het enige gelijknamige dorp van het eiland heeft slechts 950 inwoners en dat maakt Schiermonnikoog het kleinste dorp van Nederland. Fietsen op Schiermonnikoog is een must voor iedereen.

Het toerisme is de grootste bron van inkomsten voor de inwoners en de toeristische infrastructuur is dan ook goed ontwikkeld. Er zijn talrijke hotels, vakantiehuizen en appartementen. Er zijn maar een paar campings, Schiermonnikoog is bijna autovrij en niet toegankelijk voor vakantiegangers met campers en caravans.

Kom tot rust tijdens het fietsen op Schiermonnikoog

Rust is dan wat mensen die gaan fietsen op Schiermonnikoog zoeken. Ontspanning, prachtige natuur en een ongelooflijk breed zandstrand. Hier kom je naartoe als je wilt fietsen of wandelen of gewoon ontspannen en niets doen. Je kunt hier de mooiste fietspaden vinden. Boek gezellig een vakantiehuisje en kom lekker tot rust.

Informatie over fietsen op Schiermonnikoog

Het VVV Schiermonnikoog is gevestigd in het centrum van het dorp en is tevens het postkantoor. Informatie, kaarten en souvenirs zijn er te vinden. Direct tegenover de supermarkt van het eiland, waar je alles kunt krijgen wat je nodig heeft.

Bezienswaardigheden tijdens het fietsen

Schiermonnikoog heeft niet echt veel bezienswaardigheden te bieden tijdens het fietsen, behalve de Waddenzee, de Noordzee en het zeer brede zandstrand. Er zijn twee vuurtorens, waarvan er één nog steeds in bedrijf is. Helaas is het niet mogelijk om ze te bezoeken of te beklimmen. Bij de witte vuurtoren bevindt zich het Bezoekerscentrum met informatie over het eiland en de flora en fauna. Er zijn ook twee bunkers op het eiland, gebouwd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. In het bunkermuseum Schlei is er een kleine tentoonstelling en vanuit de bunker Wassermann heeft men een goed uitzicht over het hele eiland.

Paal 14 Schelpenmuseum

Tijdens het Fietsen op Schiermonnikoog is het de moeite waard om hier te stoppen. In dit kleine privémuseum draait alles om de schelp. 1500 verschillende variëteiten zijn er te bewonderen, allemaal verzameld door de familie zelf. Daarnaast nog enkele andere vondsten van Schiermonnikooger Strand. Normaal gesproken dagelijks geopend in de middag en avond, toegang € 2,- (kinderen € 1,-)

Excursies, fiets- en wandeltochten

Thijs de Boer, de eigenaar van het schelpenmuseum, biedt diverse excursies en rondleidingen aan. Hij kent de natuur en het eiland, kan zeer vermakelijke verhalen vertellen en spreekt goed Duits. Je kunt door het wad lopen, mosselen verzamelen, vogels observeren of het eiland per fiets of te voet verkennen. Je kunt de rondleidingen boeken via de VVV Schiermonnikoog ter plaatse of online. De VVV biedt ook excursies per boot, bijvoorbeeld naar de zeehonden.

Wie liever alleen reist, kan op verschillende plaatsen in het dorp een fiets huren. Een kaart voor wandel- en fietstochten is verkrijgbaar bij de VVV. We raden je zeker aan om te gaan fietsen op Schiermonnikoog.

Hoe met de fiets naar Schiermonnikoog?

Schiermonnikoog is bereikbaar per veerboot vanuit Lauwersoog. Het vertrek is meerdere malen per dag en de reistijd is 45 minuten. De vertrektijden en prijzen vind je op de website van Wagenborg. Bezoekers van het eiland Schiermonnikoog mogen hun auto niet meenemen naar het eiland. Auto’s zijn alleen toegestaan voor bewoners of met speciale toestemming. Je kunt je auto direct bij de veerbootterminal in Lauwersoog parkeren. De parkeerplaats is gesloten, gedeeltelijk overdekt en kost € 5,- per dag.

Op Schiermonnikoog zijn er bussen onderweg, die de gasten van de veerbootterminal naar het dorp of de accommodatie brengen en natuurlijk weer terug. Tickets zijn verkrijgbaar in de bus van de chauffeur. In principe kun je de bus ook gebruiken om door het dorp en de omgeving te reizen. Maar er kan veel te voet worden gedaan en anders is een fiets eigenlijk flexibeler en praktischer.

Veel fietspaden en kustwegen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog biedt fietsers zon, zee en strand. Maar je kunt veel meer doen in en rond Schiermonnikoog. De fietsroutes langs de kust door prachtige duingebieden, rustige landwegen door het rustige land, door karakteristieke gezellige dorpjes zijn geweldig.  Schiermonnikoog biedt je als fietser bovenal een veilige en ideale omgeving om alleen te zijn, om samen of met het hele gezin te genieten en echt tot rust te komen. Kortom: Er is veel te ontdekken met de fiets in en rond Schiermonnikoog.

Fietsroutekaarten Schiermonnikoog

In Nederland is een netwerk van routes met een totale lengte van ongeveer 4.500 km. werd gecreëerd. Je kunt lokale fietsgidsen en fietsroutes kopen bij het plaatselijke toeristeninformatiecentrum, de lokale fietsverhuur of via internet.

Andere Waddeneilanden

Ook de andere Waddeneilanden zijn natuurlijk heerlijk om te fietsen. Je kunt op bijna alle eilanden genieten van natuur en mooie fietspaden. Vooral het andere autoluwe Waddeneilanden Vlieland is daarbij een goede bestemming. Huur een huisje op Vlieland, huur er een fiets bij en geniet van je vakantie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.