Curaçao, gelegen aan de zuidelijke Caribische zee, is een klein maar prachtig eiland in het Nederlandse Caribische gebied. Beroemd om zijn zeeleven, koraalriffen, witte zandstranden en helder blauw water, biedt deze eilandnatie zijn inwoners en toeristen een gevarieerd aanbod aan activiteiten om te verkennen. Als je momenteel op Curaçao bent of van plan bent om naar het land te verhuizen/bezoeken en op zoek bent naar dingen om te doen op Curaçao, moet je dit artikel zeker bookmarken. Hier nemen we je mee door een lijst met must-do dingen op Curaçao.

Aanschouw het historisch centrum van Willemstad

Het Historisch Gebied van Willemstad, een UNESCO werelderfgoed, is een sterke afspiegeling van de koloniale handels- en bestuurlijke nederzetting. De huidige moderne stad, die tevens de hoofdstad is van de kleine eilandnatie, bestaat uit gebouwen die de Nederlandse, Spaanse en Portugese bouwstijl weerspiegelen.

Door zijn rijke geschiedenis van koloniale handel en vestiging heeft de historische omgeving van Willemstad een vergelijkbare culturele geschiedenis en erfgoed als de naburige steden op het Caribische eiland. Deze historische havenstad tegen de achtergrond van een natuurlijke diepzeehaven bestaat ook uit drie gerenommeerde stadsdelen – Pietermaai, Otrobanda en Scharloo – die een schilderachtige strook in het eiland vormen. Als je op Curaçao bent, moet je zeker de Historische Wijk van Willemstad bezoeken.

Tip: Van klein tot groot, voor ieder budget een mooie huurauto Curaçao 

Bezoek het Pietermaai-district

Bekend als het “SoHo” van Curaçao is het Pietermaai District beroemd om zijn architectuur, leuke cafeetjes, toprestaurants, boetiekhotels, strandbars en schilderachtige winkeltjes. Daarnaast herbergt het district ook prachtige stranden en heeft het een geweldige eilandsfeer. Vroeger stond de wijk Pietermaai bij de mensen bekend als een woonwijk, maar tegenwoordig wonen er vooral zakenmannen en -vrouwen die in het land zijn voor hun werk, kunstenaars en studenten. Geniet hier van het Curaçaose nachtleven!

Bewonder de straatkunst in Scharloo

Scharloo was aanvankelijk een Nederlands plantagegebied. Maar werd geleidelijk aan een van de rijkste delen van Curaçao met de instroom van Joodse kooplieden die in deze stad grote huizen bouwden. Als onderdeel van het historische Willemstad is Scharloo tegenwoordig UNESCO Werelderfgoed en is het ook beroemd om zijn eclectische straatkunst. Het hele gebied is bevolkt met muurschilderingen die zijn uitgevoerd door een groep inheemse kunstenaars, als onderdeel van hun initiatief – Street Art Skalo.

Ontdek het eiland tijdens een autorit

Als je het eiland wilt verkennen in en rond het eiland, dan moet je zeker kijken naar de autoverhuurdiensten die op Curaçao beschikbaar zijn. De prijs van autoverhuur op het eiland is relatief betaalbaar en kost je ongeveer 25-30 USD per dag. Omdat het openbaar vervoer zo ruim beschikbaar is op het eiland, is de autoverhuurservice een goede optie voor toeristen en bezoekers.

Geniet van de stranden bij Grote Knip

Vaak genoemd als het beste strand van Curaçao, is Grote Knip een werkelijk spectaculair strand op het eiland – wit zand, turquoise blauw water, prachtige rotskliffen en meer. Zoals de meeste stranden op Curaçao is ook het prachtige Grote Knip een privéstrand. Je moet een vergoeding betalen om het te bezoeken en ervan te genieten. De toegangsprijs voor dit strand bedraagt US$14 per volwassene. Omdat er koraalriffen in de buurt van het Grote Knip strand zijn, wordt het gebied vaak gebruikt als startpunt voor watersporten zoals snorkelen.

Playa Piskado

Op slechts tien minuten afstand van het Grote Knip strand ligt Playa Piskado of Kenepa Grandi, een prachtige strandomgeving waar het wemelt van de schildpadden. Als je Playa Piskado bezoekt, zul je zeker zien dat er schildpadden aan je voorbij zwemmen. De huur voor dit strand bedraagt US$11. Als je op Curaçao bent, is dit een plek die je niet mag missen.

Verken Playa Porto Mari

Playa Porto Mari, gelegen langs de westkust van het prachtige eiland Curaçao, is een spectaculaire zandbaai die alom bekend is vanwege het kenmerkende dubbele rif. Het gebied vormt ook een geweldige snorkel- en duikplek voor mensen. Deze plek fungeert ook als startpunt voor drie avontuurlijke wandelroutes, zoals de Seru Matteo Trail, de History Trail en de Bird Trail. Een andere populaire attractie van dit prachtige strandgebied zijn de twee wilde varkens – Willy en Woody. Als je geluk hebt, kunnen ze je vergezellen in je vrolijkheid of zelfs met je mee zwemmen. Voor toegang tot dit strand moet je ongeveer US$6 uitgeven (per volwassene+bank).

Ga wandelen in Nationaal Park Christoffel

Het Christoffel Nationaal Park is het grootste nationale park op het eiland Curaçao. Van natuurwonderen, spectaculaire vogels, de Christoffelberg, unieke witstaartherten en prachtige wandelpaden tot het Savonet museum, het Christoffel nationaal park heeft alles wat een toerist zich kan wensen. Wie van wandelen houdt, kan de Christoffelberg beklimmen. De top van deze berg ligt 375 m boven de zeespiegel en kost je ongeveer een uur om te bereiken. Je moet er wel rekening mee houden dat je niet na 10 uur ‘s ochtends moet gaan wandelen, want dan wordt het erg heet. Je kunt ook een jeeptocht maken om het nationale park te verkennen. De toegangsprijs bedraagt US$17 per persoon.

Wees getuige van de spuitgaten in het Shete Boka Nationaal Park.

Het Nationaal Park Shete Boka, dat vlak naast het Nationaal Park Christoffel ligt, beslaat bijna 10 kilometer van de noordkust van het eiland Curaçao. Het nationale park bestaat uit tien zakbaaien en herbergt drie soorten schildpadden. Een van de meest favoriete inhammen van de toeristen hier is de Boka Pistola. De golven die op het strand slaan behoren tot de grootste van Curaçao. Behalve Boka Pistola zijn bezoekers ook dol op de Boka Tabla, waar men op het observatiedek de branding kan zien binnenrollen, een kijkje kan nemen in de diepe spelonken of gewoon een wandeling kan maken langs de kalkstenen bluffs tegen de ruige kustlijn. Dit gebied is ook de broedplaats van schildpadden. Dus als je hier bent, let dan goed op de verbazingwekkende soorten.

Plantage Landhuis

Als je in het Caribisch gebied bent, zul je getuige zijn van veel plantagehuizen. Deze plantagehuizen dateren uit de 17e eeuw en hebben een sterke invloed van de koloniale architectuur. Momenteel zijn de meeste plantagehuizen op het eiland omgebouwd tot musea of boetiekhotels.

Een van de oudste en grootste villa’s op Curaçao is het Landhuis Groot Santa Martha. Bezoekers kunnen gaan kijken naar de ambachtenverkoop die de villa organiseert. Landhuis Klein Santa Martha met uitzicht op de Santa Martha baai is omgebouwd tot een boetiekhotel en restaurant voor toeristen en andere bezoekers.

Reis naar Santa Martha uitzichtpunt

Heel dicht bij de plantagehuizen is de Santa Martha-baai een van de mooiste natuurwonderen van Curaçao. Het prachtige gebied weerspiegelt rauwe schoonheid gekenmerkt door spectaculaire waterwegen en is omgeven door golvende heuvelvlakken. Bezoekers kunnen naar het Santa Martha Viewpoint gaan dat boven op een kronkelende weg ligt om een glimp op te vangen van het prachtige binnenland van de Santa Martha baai.

Wees getuige van wilde flamingo’s bij Jan Kok

Op weg naar Willemstad kom je de charmante zoutmeren van Jan Kok tegen. Dit is de plek waar bijna elke dag honderden flamingo’s samenkomen. Bezoekers hebben toegang tot een observatiedek waar ze de flamingo’s in hun volle glorie kunnen aanschouwen, zonder zich vuil te maken aan modder.

Bezoek de grotten van Hato

De Hato Caves liggen heel dicht bij het vliegveld van Curaçao. Met behulp van de Hato Caves tour kun je met de grotgidsen de grotten verkennen. Dit natuurschoon wemelt van de stalactieten en stalagmieten die duizenden jaren geleden zijn gevormd. Je kunt deze korte tour maken terwijl je terugkeert naar het vliegveld om op je vlucht terug naar huis te stappen.