Mensen gaan op reis om onder andere van de natuur in andere landen te kunnen genieten. De wereld ziet er in andere landen anders uit dan bij ons. Het is fantastisch om eens een kijkje te nemen in een oerbos of in een oerwoud. De ene persoon houdt van de bergen waar een ander graag een wandelpad langs de zee volgt. Genieten van de natuur wereldwijd is belangrijk omdat het zo kostbaar is. Om de grote afstanden te overbruggen hebben we auto’s en vliegtuigen tot onze beschikking. Deze vervoersmiddelen zijn gelukkig aan verandering onderhevig en worden steeds groener.

Duurzaam slim op vakantie

Met het bezoeken van andere landen helpen we daar de economie door het uitgeven van ons vakantiegeld ter plaatse. Dit is een goede zaak. Op deze manier kunnen onder andere de wandelpaden in natuurparken worden onderhouden zodat veel mensen op verantwoorde manier van al het moois kunnen genieten. Ecotoerisme is populair omdat de natuur in tact wordt gehouden. Mensen zijn graag in de natuur en het is belangrijk dat wij en onze kinderen daar zoveel en zo lang mogelijk van kunnen blijven genieten.

Duurzaam reizen geeft voldoening

Slim reizen om het milieu zo min mogelijk te belasten is één van de doelen van ecotoerisme. Duurzamer op vakantie is bewust het milieu minder belasten en dat heeft directe positieve gevolgen voor de natuur. In plaats van de vervuilende rondvaartboten met dieselmotoren worden er steeds meer elektrische rondvaartboten in gebruik genomen. Deze elektrisch aangedreven boten worden ook wel fluisterboten genoemd. Het voordeel van deze boten is dat ze minder vervuilend zijn, er geruisloos door de natuur kan worden gevaren en de aanwezige dieren niet worden gestoord.

Groene reizen in opkomst

Veel hotels hebben een beleid waar er zuinig wordt omgesprongen met water en het wassen van bijvoorbeeld de handdoeken. Wereldwijd wordt het afvoeren en hergebruiken van afval in steeds betere banen geleid. Nationale parken, die worden beschouwd als cultureel erfgoed, vragen soms een toegangsprijs en soms om een vrijwillige bijdrage. Het in stand houden van de natuur en studiecentra inrichten is de toekomst. Waar in Europa natuur steeds beter wordt beschermd, legt men bijvoorbeeld in andere landen weer nieuwe koraalriffen aan. Groen moeten we doen.