emigreren

Daar lig je, op je zonnebed, met een boek in je handen, uit te kijken naar de turquoise blauwe zee; en ineens weet je het, een verhuizing naar het buitenland dat is wat je wilt.

Rozengeur en maneschijn

Je ziet het helemaal voor je, en je weet ook al waar je wilt wonen. Dat ene plekje op die berg dat moet het zijn. ‘S avonds zit je aan het diner, in een restaurant aan de Spaanse Rivière en legt je plan om te emigreren voor aan je partner. Of is Frankrijk iets naar jou? Ook hij ziet het zitten en jullie zijn omgeven door rozengeur en Maneschijn. Maar is het dat nou ook echt? Laten we eens op een rijtje zetten of emigreren echt is wat het lijkt.

Vakantiestemming

Als je op vakantie bent is alles, leuker, mooier, lekkerder en gezelliger, je bent vrij. Dat je denkt aan emigreren is niet zo gek. Je vergeet, aan alle “obstakels” te denken, die bij emigreren komen kijken. Is dit de eerste keer dat je de Spaanse Rivière bezoekt? Dan is het niet zo slim om direct al een huis te gaan kopen, ga eerst eens enkele jaren achter elkaar terug, en kijk dan nog eens of je het wel zo leuk vindt.

De taal

Verder dan, hola, sangria en Paella kom je niet, maar je droomhuis staat wel op een Spaanstalige plek. Onhandig, emigreren als je de taal niet spreekt. Leer, in ieder geval, de basis, zeker als je een huis gaat kopen. Met handen en voeten een huis kopen, werkt over het algemeen niet, alleen als je er van houdt teveel te betalen.

Vertrekken uit Nederland

Voor een week of twee zonder familie, kan heerlijk zijn, ook kun je wel een tijdje zonder jullie vaste vrienden. Je ontmoet wat mensen op vakantie, praat ermee, hebt het gezellig en hebt niemand anders nodig. Maar voor altijd zonder familie en vrienden, kun je dat? Niet even snel op de koffie, of je moeder een knuffel geven? Dat is een ander verhaal, een gevoel wat je niet voor kunt stellen wanneer je alleen maar een paar weken weg bent.

Geen vakantie

Misschien heb je de mazzel dat je een flinke zak geld hebt staan en niet meer hoeft te werken. Maar de kans is groot dat dat niet voor jou geldt. In die gevallen betekent emigreren gewoon dat je hard aan het werk moet. Natuurlijk is het strand dicht bij en heb je vaker mooi weer dan in Nederland, maar er zal ook gewerkt moeten worden. En is dat vakantieland dan nog steeds zo aantrekkelijk? Of ga je dan voor je vakanties, lekker terug naar Nederland?

Leave a Reply

Your email address will not be published.