Sinds een aantal jaren is een gender reveal party een trend in Nederland. Zoals met veel trends is ook deze over komen waaien vanuit Amerika. Een gender reveal party wordt gegeven door toekomstige ouders om het geslacht van hun ongeboren baby te onthullen. Dit kan met een kleine kring vrienden of familie, maar vaak wordt er groots uitgepakt. Na dit feest beginnen de ouders namelijk met het kopen van baby speelgoed of het inrichten van de babykamer. Ben jij of je partner zwanger en op zoek naar tips voor het geven van een gender reveal party, lees dan meer informatie in deze blog.

Achtergrond

De oorsprong van het feest ligt dus in Amerika. Mede door sociale media en vloggers is de trend in Nederland opgedoken en was het binnen de kortste keren al een rage. De vrouw die oorspronkelijk begon met een gender reveal party heeft trouwens nu een kind dat gender neutraal opgevoed wil worden. Zo kan het natuurlijk ook! Het doel van het feestje is dus om het geslacht van het kind bekend te maken. Vaak weten de ouders op de dag zelf ook het geslacht van hun ongeboren baby nog niet. Het feestje wordt vaak gegeven wanneer de baby 3 maanden in de buik van zijn of haar moeder zit.

Onthullen

De gasten zijn er, alles is geregeld en het moment van onthullen is daar. Hoe de onthulling gaat verschilt erg per feestje. Zo zijn er bekende methodes waarbij een taart wordt aangesneden en de binnenkant van de taart het geslacht onthuld. Een andere veel gebruikte methode is door een ballon kapot te prikken waaruit confetti komt of door het stukslaan van een pinata. Het hele feestje draait natuurlijk om dit moment, dus een goede voorbereiding is hierbij van belang. Je kunt natuurlijk je fantasie de loop laten en zelf met een creatieve manier van onthullen komen.

Babyshower

Een gender reveal party staat vaak los van de babyshower. Bij de babyshower zijn meestal alleen vrouwen welkom, terwijl een gender reveal party vaak voor zowel mannen als vrouwen is om te bezoeken. De babyshower geeft dan weer gelegenheid om speelgoed te kopen dat aansluit bij het geslacht van de baby. 

Er is overigens soms kritiek op het geven van een gender reveal party. Het geslacht van de baby bepaald natuurlijk niet hoe het kind zich voelt. Blijf daarom kritisch of je het kind niet te veel een richting op duwt.