Als ik zeg Spanje denkt menig vakantieganger allereerst aan Lloret de mar of Blanes, of Barcelona. Vooral de Costa Brava of Costa del Sol eigenlijk. Hoewel dat erg leuke bestemmingen zijn, bestaan er nog veel meer mooie(re) plekken waar je op vakantie naar Spanje kan. Ooit aan gedacht dat je kan skiën met bijna uitzicht op de Atlantische oceaan in het prachtige gebergte van de Picos de Europa? Of de echte eeuwenoude Spaanse cultuur kan proeven in Pamplona, waar meerdere stierenvechtenstadions nog staan?

 

Costa Verde

Dit prachtige gebied ligt aan de noordkust van Spanje, aan de Atlantische oceaan. Het klimaat is er een stuk gematigder dan aan de middellandse zeekust: het is er ’s zomers gemiddelde ongeveer 21 graden. Perfect weer om activiteiten te ondernemen. Je kunt er prachtig wandelen in de Picos de Europa. Als surfer kun je hier ook goed terecht. Veel stranden zijn perfect gelegen en creëren de mooiste golven. Je kunt hier de surfsessie van je leven beleven. Ook is het (nog) een onbekende spot. Badplaatsen als Hendaye trekken meer toeristische surfers. 

 

Pamplona

Ongeveer een uurtje rijden landinwaarts vanaf San Sebastian, ligt de eeuwenoude stad Pamplona. Jaarlijks worden er nog stierenrennen gehouden tijdens de San Fermínfeesten. De stad ligt in een gebied waar de Baskische taal wordt gesproken. Dit is een van de oudste talen in de wereld, en heeft samen met een enkel paar andere talen in Europa geen Germaanse of romaanse roots. Niemand kan er dus een touw aan vastknopen, omdat de taal op geen enkele andere taal lijkt. Het bestaat al langer dan 2000 jaar, en is maar heel weinig veranderd.  

 

Er zijn uiteraard nog veel meer mooiere plekken. Pamplona en de Costa Verde liggen niet van elkaar van dan, dus als je een keer op vakantie naar Spanje gaat, stuur een keer de auto naar de Atlantische kust in plaats van de Middellandse zee. Geef jezelf over aan het prachtige landschap, cultuur en geweldige locals.