Zomervakantie, de leukste tijd voor kinderen. Elke dag lekker in de tuin spelen, zwemmen in het zwembad of met vriendjes en vriendinnetjes spelen. Maar toch zien we steeds vaker dat kinderen op telkens jongere leeftijd sneller achter een schermpje duiken. Herkenbaar bij jouw thuis? Je zal vast niet de enige ouder zijn die dit thuis heeft. Maar hoe kan het toch dat kinderen telkens achter een scherm willen zitten? In deze blog gaan we dieper in op de behoeftes van een kind om achter een scherm te zitten en geven we jou tips om dit te voorkomen.
Dopamine door middel van schermtijd
Een beeldscherm kan onze hersenen in een soort hypnose brengen. Dat verklaart waarom wij dus niet alleen kinderen, helemaal kunnen opgaan in een film, serie of een computerspel. Voor of achter een scherm komt je kind als het ware in een andere wereld terecht. In de hersenen wordt op dat moment het gelukshormoon dopamine aangemaakt. Hierdoor is je kind ook niet in staat om waarschuwingen als ‘je mag nog vijf minuten kijken en dan is het klaar’ te horen of in zich op te nemen. Zodra de tv wordt uitgezet daalt het dopaminegehalte snel, wat letterlijk een gevoel van pijn kan veroorzaken.
Speel mee met je kind
Voor sommige kinderen helpt het om 5 minuten mee naar buiten te gaan. De overgang van binnen naar buiten is dan minder en ze worden even op weg geholpen. Het ene kind rent direct naar de glijbaan, het andere weet gewoon niet wat het moet gaan doen buiten. Het helpt dan als je hem of haar even op gang helpt. Wat belangrijk is, als je binnen zegt dat je 10 minuten mee gaat spelen, ga niet na 5 minuten al naar binnen want dan voelt hij of zij zich alleen gelaten. Maar ga ook geen half uur samen buiten spelen als je zei dat je 10 minuten mee ging doen, grote kans dat je kind dan ook weer mee naar binnen wil.
Spelen in speeltuinen
Is er een leuke speelplek in je buurt? Bijvoorbeeld een dichtbijzijnde speeltuin boordevol met allerlei klimtoestellen. Bezoek deze dan samen met je kind. Andere kinderen zorgen ervoor dat je kind ook al snel gaat meespelen. Door op een gegeven moment ook de looproute ernaartoe te oefenen, kan je kind als die er aan toe is, zelfstandig met een vriend(in) naar deze speelplek gaan. Zijn er geen speelplekken in de buurt? Dan kun je deze vaak aanvragen bij de gemeente en met de buurt samen participeren in een project om speelplekken te creëren bij je in de buurt.